slide show

Månadens gästbloggare
   -   Publicerat i: Gästbloggare - Anna Sarri

2010-09-22

Månadens gästbloggare är Anna Sarri som är tredje generation Sarri som bor och har en fast bas vid samma lilla fjällsjö i Nikkaluokta. Anna äger familjeföretaget Nikkaluokta Sarri AB som i flera generationer levt med och utvecklat turismen i våra fjälltrakter.
__________________________________________________________________________________

Anna: Hej alla!

Så var det höst – äntligen, min höst är efterlängtad både av mig själv och min familj. Fjällvärlden slår igen sin stora famn och mörkret känns stillsamt,vänligt och bra. Våra fjällturister har åkt hem och nu är det bara vi själva kvar, det lyser spridda lampor i byn där vägen tar slut.
 
Så är turistsäsongen över, vi hoppas att många hittar tillbaka
nästa sommar, och att alla vet att detta inte är någon vildmark 
utan ett samisk kulturlanskap med spännande historia...
 
Men de bästa höstdagarna har inte hunnit komma än - Min höst ska ha hög klar luft, klarblå himmel, höstfärger i  björkskogsluttningarna och lite nysnö på fjälltopparna. Liten ryggsäck och gott fika med fri utsikt så långt blicken kan nå. Då är det som bäst!

Denna hösten har det varit mest regn och rusk, både fjällturism, renslakt och älgjakt som haft intensiva septemberdagar, styrs av naturen och får vackert finna sig i att gå lite på halvfart. Optimist som jag är, tror jag helt säkert att de finaste höstdagarna kommer, nu snart, med go fika vid elden!!
 
Kokkaffe och många runt elden ,vardagslycka för mig!
 
 
Höst betyder ju skola och mer fasta rutiner - i år har jag tre skolbarn i tre olika skolor.  På föräldramöte på sameskolan talade vi om hur vi får våra unga att värdera samiska språket högre och hur man ordnar bra och inspirerande inlärning utan riktigt bra läromedel. Samiska språket förlorar alltid i matchen mot svenska och till och med engelska, vi är många föräldrar som behöver mer stöd och hjälp för att samiska språket ska bli starkt även för nästa generation.

På högstadiet får eleverna inga samisk integrering-lektioner då det inte finns någon lärare!  Kris läge tycker jag och är mycket orolig för det inte händer något för att de ska få sina samiska lektionstimmar som tidigare år. På gymnasiet finns ingen lärare till samiska kursen så eleverna får läsa spanska !

Tre skolor i ett samiskt kärnområde - bara problem att lösa för att de unga ska bli vassa och starka i sin samiskhet! Optimist som jag är så hoppas jag att allt löser sig och det snart!!!
 
Lära för livet, att följa med i renskötselns olika 
moment är ett lärande som måste få börja tidigt
och få fortsätta hela uppväxten  - ibland är det
svårt att få ledigt för detta värderas inte alltid
som lärande av skolans värld!



Ren lycka
   -   Publicerat i: Miessi

2010-09-01

På väg i hyrbil till Per Blinds stuga, som ligger lite ödsligt nere vid en sjö strax utanför Kiruna, bromsade Petra in. ”Oj, en vit renkalv!” Den stod så blick stilla och liksom väntade på att vi skulle upptäcka den där vid vägkanten.

Enligt samisk mytologi ser en människa en ensam vit ren högst ett par gånger i livet. Och när det väl händer betyder det ett förebud om lycka! Så gissa om vi blev peppade att jobba vidare med vårt företag efter denna mäktiga upplevelse.... Vi blev till och med så peppade att vi lät den vita renkalven – miessi – symbolisera hela företaget eller i alla fall ge namn åt det.

Med denna lilla berättelse önskar vi er alla en lycklig dag!